Anonyma hjältar i teknologins tidsålder | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Debatt
Filip Joelsson

Läsarnas Fria

Anonyma hjältar i teknologins tidsålder

De är ofta bortglömda, aldrig offentliggjorda - men om de inte har fyllt sin uppgift så kommer vår tidsålders stora landvinningar vara obrukbara. Därför kommer det 21:a århundradet vara kännt som de anonyma hjältarnas århundrade.

Vårt samhälle idag bygger i hög grad på teknik. I allt högre grad blir denna teknik datorbaserad. I fallet med bilar så började det med detaljer som datorstyrda förgasare etc. Om datortekniken slutade fungera så skulle blott motorn sluta brumma - ett fatalt fel kan tyckas, men ack så trivialt. Lösningen är att styra in till kanten och ringa bärgaren. Idag däremot, har de flesta nya bilarna någon typ av antisladd system, datorstyrd utlösning av airbags, datorstyrda abs-bromsar, bilstereon är också datorstyrd och mycket mer.

Det är fint att tekniken är användbar till så mycket, men vad händer om den fallerar? I exemplet med bilen skulle antisladdsystemet kanske parera för en sladd som inte har uppstått, så att bilen hamnar i andra diket, eller stereon bryta mitt i "Hard Rock Halleluja" - varpå barnen i baksätet börjar skrika, och min uppmärksamhet skiftas från bilkörningen till den intraautomobila miljön, ev med en frontalkrock som konsekvens.

Så hur ska vi hantera tekniken för att inte invaggas i en falsk trygghet? Hur ska vi undvika ännu större haverier i framtiden? Jo, tekniken måste testas! Testas, testas och testas igen, så att de fatala felen kan hittas och åtgärdas i tid. En underskattad komponent i den tekniska näringskedjan är därför betatestaren.

Det krävs inget litet mod för att bli betatestare.  En betatestare av antisladdsystem i bilar får vara beredd på en och annan dikeskörning, en betatestare av digitalboxar får vara beredd på ett och annat otippat kanalbyte mitt i Anjas 2:a åk. Betatestare är vår tidsålders anonyma hjältar som oförskräckt kastar sej i gapet på det teknologiska lindebarnet.

Vill du bli en hjälte? Testa Läsarnas Fria Tidning idag!

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria