Har pengarna ätit upp journalistiken? | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Mediekritik
Anders Andarve

Läsarnas Fria

Har pengarna ätit upp journalistiken?

Jakten på pengar inom mediakoncernerna håller på att försättas på hälleberget. Journalisterna går i led mot sin egen sotdöd om de inte kraftfullt tar avstånd från den köpta pennans marknadskraft. Var finns reportrarna inom media?.

Håller allt på att gå överstyr inom journalistiken? Produktplacerade artiklar dyker ständigt upp i de stora medierna. Senast i Expressen som hade vikt hela förstasidan till en glasögonfirma. Redaktionell reklam är ju guld värd - det vet alla kommersiella intressen. Varför pågår detta fenomen?

Jag kan förstå att det är ett skriande behov av denna typ av material. Det kostar inget och allt är färdiskrivet och klart - bara att lyfta in i tidningen. Fabriceringen av artiklar går på högvarv - och de mailas in snyggt förpackade till dumstrutarna på redaktionerna som utan ett uns av koll låter texter och bilder trava igenom systemet till tryckpressen. Finns det ingen källkoll längre? Finns det ingen etik längre?

Morgonpressen som utger sig att vara fisförnäm och etikmässigt den trovärdigaste pappersbunten som distribueras i brevlådorna är numer fyllda av knepiga "Packat&Klart" reportage. Artiklarna betalas av reseföretagen och sen säljs de in av orutinerade och helt etikbefriade nybakade journalister. Priserna ligger runt 800 - 1500 kronor för ett knäck. Eller som de flesta betalar 500 kronor per sida! Hur försörjer sig dessa personer? Detta är ett medialt Horeri där Hallickarna är tidningshusens redaktioner. Jag har tappat tron på vad som trycks idag. Vad är annonser och vad är adekvat information?

Journalisthögskolorna verkar inte lära sina telningar vad en REPORTER har för uppgift i allmänhetens tjänst. I min lilla värld av blommor fick jag lära mig att det skulle finnas ett viktigt allmänintresse i det som skulle publiceras. Det är en redaktions uppgift. Det är inte mycket av den varan i dag.

Vi har mediamaffian runt Stureplan i Stockholm,Kungsports Avenyn i Göteborg. Där vinglar det runt påstrukna journalister från de stora medierna och luktar illa i sin jakt på skvaller som kan passa i sina fina tidningar. Nu har en ny företelse kommit till - alla skall vara "vita som snö" också.

Min uppmaning till yrkeskåren Journalister - detta är inget yrke längre - Ni är alla hantlangare av rapporter som ni inte begriper och i klorna på produkt/tjänsteplacerare som vet hur sårbara media är. Tänk den morgonen att få slå upp sin morgontidning med en Byline Reportern NN från Köpenhamn,London Säffle eller annorstädes.

Kravla Er upp ur de mögliga syltburkarna och ge fingret åt ägarna av Mediehusen - De är förlorade redan med sin klappjakt på pengar och åsidosättandet av vad en daglig tidning har för uppdrag i grunden.

 

Anders Andarve / Sv.Oberoende Mediagruppen

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria