Jante har slagit till på Uppdrag Gransknings redaktion i Göteborg. | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Debatt
Anders Andarve

Läsarnas Fria

Jante har slagit till på Uppdrag Gransknings redaktion i Göteborg.

I senaste numret av tidningen SCOOP berättas en mycket märklig historia om hur kvinnor behandlas som anställs. Det är en allvarlig känga rakt in i finrummet på SVT/Göteborg. Men blev den inte lite felriktad i sak?

 I senaste numret av tidningen SCOOP - grävande journalisters lilla pocket som nyligen kom ut har redan väckt stor uppmärksamhet inom media. I lördagens sändning av Medierna i P1 tog man upp artikeln som 20 medarbetare skrivit under. En del är kvar - men de flesta har lämnat skeppet på grund av den infekterade situation som tydligen råder på Uppdrag Gransknings redaktion i Göteborg.

De som skrivit under känner sig sidsteppade och nedtrampade av ledningen och har säkert fog för detta. Machostilen och i synnerhet Jantestilen på Göteborgs TV är vida känd. Det är en märklig arbetsplats med mycket bekymmer upp och ner ständigt. De som varit trogna under åren - flertalet har varit där sen begynnelsen verkar det som har svårt att ta till sig att nya medarbetare kommer in. De är mycket rädda att redaktionerna skall erhålla något som är bättre än de gamla uvarna som trampar runt upp vid Synvillan som SVT huset kallas.

Jag känner mer för att kvinnorna i detta fall har blivit utsatta för den så kallade Göteborgsandan. Den har positiva sidor med uttrycket som Goa Gubbar m.m. Men baksidan är grym. Dessa kvinnor/Reportrar som råkat illa ut och som Uppdrags Gransknings chef Nils Hansson underförstått skriver under på är inte att de gjort dåliga jobb - utan tvärtom - JÄVLIGT bra jobb som väckt upp allmänheten i olika frågor. Det skall de ha cred för. Men den inavel till ledning som sitter på SVT Göteborg är ett mantra av svågerpolitik av guds nåde. De tror sig vara oersättliga och håller kramaktigt fast i sina bord för att inte tvingas lämna.

Undrar vad medelåldern ligger på inom detta hus? Jag vet att det finns unga medarbetare i organisationen och på redaktionerna. Men de är praktikanter - visstidsanställda eller curlingjobbare som frilansare. Det är tur att dessa finns! Annars vore hela verksamheten ett medialt Saltöspektakel.
Jag tror också, att om någon TV dramatiker skulle kunna hämta mycket stoff till en TV serie om Synvillan i Göteborg.

Nu har flertalet av dessa kvinnor lämnat SVT Göteborg och denna sunkiga ledning. Bra beslut. Det kommer inte att hända någonting förrän en ny ledning tillträder och att flertalet av Hedenhösarna lämnat bygget. De flesta är pensionsmässiga överlag.
Avslutningsvis - Ni som lämnat gjorde ett förbaskat bra jobb i det Ni han med!

 

 

 

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria