Sommarvikarie på GöteborgsPosten 2007 | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Mediekritik
Anders Andarve

Läsarnas Fria

Sommarvikarie på GöteborgsPosten 2007

Snart är det sommar och vikarier skall fylla stolarna på redaktioner runt om i landet.
I Göteborg väljer Sveriges näst största morgontidning GöteborgsPosten en speciell gräddfil genom att hyra in packet genom Mediakompetens. Det blir billigast så och innebär inga ataganden för företaget.
Sen får de jobba dubbelt så mycket för samma lön.

Sommaren kommer allt närmare, och det är dags för de hugade nybakade journalisterna från högskolorna att ta sina första trevande steg in i mediaträsket. Fotografer och reportrar skall slåss om de semestertomma stolarna. Statistiskt sett ramlar minst 2000 ansökningar in i landet.

Men i Göteborg har det uppstått smolk i glädjebägaren. Enligt tidningen Journalisten har GöteborgsPosten, GP, valt att leasa in vikarier via Mediakompetens. Bolaget såg dagens ljus för 24 månader sen och vips skrev GP på avtal. Som i det närmaste enda tidning har de köpt personal av detta hallickföretag. GöteborgsPosten ser möjligheten att ställa alla regler på huvudet. Här gäller det att knega ändan av sig och mer än vad som stipuleras normalt enligt det lokala avtal som journalistklubben har tecknat med GP.

 Detta tillvägagångssätt är tvivelaktigt. Många söker till platserna på GP, men tvingas nu in i en situation som inte rimmar med god sed. Vem är vinnaren - jo självklart GP som spar massor och slipper alla försäkringsåtaganden och annat viktigt som skall ingå i ett vikariat.

En rimlig uppmaning till de som nu sökt - tänk till! Lägger du dig platt för denna konstruktion så drar du med dig massor av ondo inför framtiden för dina kollegor. Kapitalhetsen och jakten på vinster piskar redaktionena från ägarhåll. Man bryr sig inte om det redaktionella längre - utan det är annonspengarna som är huvudsaken.

Låt dig inte utnyttjas!

 

 

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria