Carl Bildt en högriskdiplomat för Sverige. | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Debatt
Anders Andarve

Läsarnas Fria

Carl Bildt en högriskdiplomat för Sverige.

Vid senaste FN Rådet för mänskliga rättigheter i Geneve uttalade Carl Bildt en rejäl drapa mot ett antal länder som visat bristande inställning till de månskliga rättigheterna. Kuba fick sig en känga och närvarande diplomat från Kuba svarade blixtsnabbt på denna riktade högersmocka mot Sverige och i synnerhet mot Utrikesminister Carl Bildt.

 Vår nye Utrikesminister Carl Bildt lyckades med konststycket att reta upp en representant från Kuba under FN mötet i Geneve med att lista en hel rad länder som direkta diktaturer. Med all rätt med anledning av detta mötes agenda om mänskliga rättigheter.
Men detta reagerade Kubas representant Juan Antonio Fernandez Palacios direkt på och hans invändningar kablades ut över världen med att den Svenske Utrikesministern inte skall bortse från Sverige som kolinialmakt som såg slaveri och blod som vardag. Han berörde också en falsk bild om att Sverige gick i frontlinjen i sitt sätt att behandla invanndrare som söker sig till Sverige som flyktingar.Han uttryckte sig brutalt med orden -den svenska imperialismen som ligger till grund för etnisk rensning.

Bildt reagerade starkt på detta senare i media. Detta är en vrångbild av Sverige. Jo -kanske det? Men det var inte en dag för tidigt att genomlysa den Nordiska och i synnerhet den Svenska högerns sätt att se invandrare/flyktingar som kommer till Sverige. Det är ju ingen lysande politik som bedrivits, eller bedrivs för närvarande. Vi och dom attityden är cementerad och Högern vill helst inte se de som kommit till Sverige.
Nu när en direkt klantig Utrikesminister med rötter i gatstenen på Östermalm i Stockholm ger sig på ett land som Kuba som genomlidit ett stålbad med alla saktioner under snart 50 år har en trygghet i sitt folk som håller samman för att få vardagen att gå ihop. En del sticker för att komma till USA. Mängder drunknar när dåliga farkoster kapsejsar. Varför vill de iväg? Min tanke är att det pågår en dold propaganda från USA som lovar guld och gröna skogar och Kubakritiken lever,

Vad inte Carl Bildt tog upp var hur USA behandlar folk enligt de kriterier som avses i mänskliga rättigheter. Vi har det mest skrämmande exemplet med Guantanamo på Kuba. Där pågår en kategorisk förnedring av vad en mäniska kan utstå. Kriget i IRAK är som en krutdurk sen USA ockuperade landet. Snitt 50 liv om dagen tas av daga. Vildhjärnan i Vita Huset ser ut som en pajas i sina tal och hur han ständigt försvarar ett krig som är värre än vad USA ställde till med i Vietnam. Det är denne galne man som Carl Bildt skuggar med sina direkt oöverttänkta uttalande som diplomat och numera Utrikesminister. Han skadar hela Svenska folket och dess trovärdighet internationellt. Bildt har hamnat direkt fel och bör plockas bort per omgående från UD. Risken är att han kommer att förvärra våra relationer som under många år skapats för ett utbyte av olika kulturer.

  Alliansregeringen kan inte vara speciellt roade av denna tungsliring som Bildt nu försatt svenska UD i. Östermalmspojken som föddes med hela truten full med silverskedar är direkt olämplig för detta uppdrag.

 

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria