Tänkvärt och roligt om vänskap | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Elin Dunås

  • Min bäste vän är en klassisk fransk dramakomedi, tänkvärd, sorglig och rolig.
Läsarnas Fria

Tänkvärt och roligt om vänskap

Relationen mellan en egoistisk antikhandlare och en genomtrevlig taxichaufför står i centrum i denna snygga, franska må-bra-film.

Film: Min bäste vän (Mon meilleur ami)
Regi: Patrice Leconte
Skådespelare: Daniel Auteuil, Dany Boon, Julie Gayet
Längd: 1 timme 34 minuter
Premiär: 12 oktober

Vad är egentligen en vän? Sådant har den medlålders, frånskilde antikhandlaren Francois inte tid att tänka på, hans jobb tar all tid och han umgås bara med personer som gagnar affärerna. Det är de som är hans vänner. Eller? En kväll på en fin restaurang ställs han inför faktum: de är inte hans vänner och de är dessutom övertygade om att han inte har en enda vän. Francois, spelad av Daniel Auteuil, får tio dagar på sig att bevisa motsatsen. Om han lyckas blir han ägare till en unik antik vas.

En riktig må-bra-film. Den är snyggt filmad och har många fina personskildringar. Daniel Auteuil är en av Frankrikes tyngsta skådespelare och har blivit något av en expert på att gestalta känslokalla personer. Den mer okände Dany Boon är härlig i rollen som godmodig men nervös taxichaufför som mot betalning ska lära den slipade affärsmannen hur man får vänner. Romantiken lyser med sin frånvaro och det känns befriande att relationen mellan två heterosexuella män får stå för allt det känslosamma. För säkerhets skull har Francois vackra kompanjon Catherine, spelad av Julie Gayet, gjorts lesbisk.

Vilka är mina riktiga vänner, är det många som frågar sig såhär i Facebook-tider. Man kan känna många men inte ha en enda riktig vän. Min bäste vän träffar helt rätt i tiden.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria