Regeringens regler kring a-kassan förvirrar - Arbetslös inte alltid arbetslös | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Inrikes
Ali Danielsson

Läsarnas Fria

Regeringens regler kring a-kassan förvirrar - Arbetslös inte alltid arbetslös

Reglerna kring vem som ska få slippa den förhöjda avgiften till a-kassorna är otydlig och så orättvis att inte ens a-kassorna är riktigt säkra på vilka regler som gäller.

På Unionens Arbetslöshetskassas hemsida är det lätt att bli förvirrad när man läser om vilka regler som gäller för vem som ska få slippa den förhöjda avgiften. På hemsidan frågor och svar står det att ”Du som är arbetslös ska betala endast grundavgift. Som helt arbetslös betraktas den som har fått arbetslöshetsersättning och/eller aktivitetsstöd för någon del av månaden och inte har arbetat eller haft rätt till lön.”

På Alfa-kassan hemsida är det än mer förvirrat vem som är arbetslös: ”Den som under en månad varit helt arbetslös behöver enbart betala grundavgiften på 115 kronor för den månaden.”  I stycket under står samma krav som på Unionens hemsida nämligen att du måste få arbetslöshetsersättningen eller aktivitetsstöd för att slippa förhöjd avgift. Är du utförsäkrad och inte har aktivitetsstöd får du betala förhöjd avgift.

När LFT ringer upp Alfa-kassan och frågar om vad som gäller är handledaren först osäker och försvinner i väg en stund och när hon återkommer blir svaret att om man är arbetslös så behöver man inte betala förhöjd avgift. Men en stund senare ringer Ulf Björklund, Biträdande chef för Alfa-kassan, upp och säger att det inte stämmer, utan att det inte räcker med att vara arbetslös utan att man också måste uppbära arbetslöshetsersättningen eller aktivitetsstöd för att slippa den förhöjda avgiften.

Kajsa Lundgren, Informationschef på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, berättar att det stämmer att arbetslös är bara den som har stöden. Men regeringen har lagt en proposition där man vill att fler ska få möjlighet till lägre avgift.
–    Nu kommer även den som har utvecklingsersättning, sjukpenning, rehabiliteringspenning, tidsbegränsad sjukersättning slippa den förhöjda avgiften, berättar Ulf Björklund som svaret på frågan om det hela inte är lite orättvist.

LO är i sitt remissvar kritiska och anser att definitionen anser att den föreslagna definitionen är för snäv.

– Vi tycker det är en dålig regel och vi vill inte ha den förhöjda avgiften överhuvudtaget, säger Per Johansson, ombudsman på LO.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2018 Läsarnas Fria