Tungt ämne lätt paketerat | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Elin Dunås

  • Sveriges första mobillångfilm handlar om längtan efter kärlek och behovet av tröst.
Läsarnas Fria

Tungt ämne lätt paketerat

Filmaren Patrik Eriksson har en trasslig till-och-från-relation med en kvinna som fortfarande ligger med sin exman. Han mår skit, börjar äta antidepressiv medicin och ger sig ut i jakt på den sanna kärleken. Allt filmas av kollegorna Ruben Östlund och Erik Hemmendorff samt av honom själv - med mobiltelefonen.

Film: En enastående studie i mänsklig förnedring
Regi: Patrik Eriksson
Längd: 83 minuter
Premiär:16 maj

Resultatet är en film om djupt mänskliga behov av kärlek och tröst. En enastående studie i mänsklig förnedring är inte särkilt förnedrande men rolig, smart och varm.

Vi följer filmaren Patrik Eriksson under en tung period, på kontoret - där han mest sitter och stirrar på en tom dataskärm -, hemma, och på uteställen i Göteborg. Man vänjer sig snabbt vid att bilden är lite suddig. Behållningen är dialogen ? mellan Patrik och hans vänner/kollegor och mellan Patrik och tjejer han träffar på krogen.

Många av replikerna fastnar. Som när en yngre tjej frågar om han varit för ?på? med drömtjejen som gjorde slut så hastigt och oväntat, för att sedan tillägga: fast det är klart, vad är du? 36 år och singel?

Underförstått: du har all anledning att vara desperat.

Det är intressant och kul att höra hur vännerna analyserar Patriks beteende och ger honom råd. Ska han höra av sig nu eller vänta några timmar? Ska han hämnas på den otrogna eller släppa taget? Det sms:as också en hel del och meddelandena läses högtidligt upp och kommenteras av kamraterna. Kan man verkligen svara Jag mår okej på frågan Hur mår du?, utan att vara skuldbeläggande?

Det finns en scen där Patrik gråter rätt in i kameran och en annan omtalad sekvens där han onanerar och sedan visar upp resultatet, en vit klick på handflatan. Visst lämnar han ut sig, både här och i samtalen, men det är tydligt att han själv noga väljer vad han vill lämna ut. Filmens enda sexscen klarar sig även den från att kännas för avslöjande.

Det var länge sen jag skrattade så mycket - igenkännande - åt en film. Jag har ingen anledning att betvivla att Patrik faktiskt mår dåligt men som åskådare har jag svårt att känna det. Det är lite för roligt för det.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria