Maffiafilm som gör ont | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Elin Dunås

  • Marco och Ciro hittar ett av Camorrans vapenförråd och leker gangsters på stranden. Straffet blir hårt.
Läsarnas Fria

Maffiafilm som gör ont

Filmer med maffiatema brukar innehålla snygga kostymer, cigarrer och vackra kvinnor. Brutala mord – javisst – men också något elegant och åtråvärt. Inte den här.

Film: Camorra
Regi: Matteo Garrone
Längd: 2 timmar 15 min
Premiär: 9 januari

 

 Gomorra skildrar fem livsöden i ett grått, avskalat och slitet Neapel. Den typiska miljön är bostadskomplex av miljonprogramkaraktär, eller en sandgrop som snart ska fyllas med giftigt avfall. Det är rått, brutalt och så hjärtlöst att man häpnar. Morden på människor som vågat opponera sig mot Neapels maffia - Camorran - liknar avrättningar. Inte ens barn skonas.

Filmen Gomorra bygger på Roberto Savianos journalistiska bok med samma namn. Den omtalade boken har blivit en succé världen över, men själv lever Saviano under dödshot från Camorran på okänd ort.

Filmatiseringen har en dokumentär känsla och även om det är skickliga skådespelare vi ser har allt de skildrar hänt på riktigt.

De senaste 30 åren har Camorran mördat 4 000 människor, vilket är mer än någon annan brottslig organisation eller terroristgrupp. Den illegala verksamheten från olika maffiagrupperingar i Italien beräknas omsätta 150 miljarder euro per år. Camorran är inblandad i allt från sophantering till modeindustrin och droghandel.

Det är märkligt att något sådant kan pågå, i dag, i ett EU-land. Men trots allt hoppingivande att någon vågar berätta.

 

Lästips:
Gomorra: en resa i Camorrans land, Roberto Saviano, Brombergs, 2008
Camorra: en bok om maffian i Neapel, Tomas Lappalainen, Bokförlaget T Fischer & Co, 2007

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria