Exilirakier kräver att ockupationen upphör | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Inrikes
Marie Ericsson

  • Vissa delar av Irak har en arbetslöshet på upp till 80%, berättar Khaled Ahmed.
Läsarnas Fria

Exilirakier kräver att ockupationen upphör

För att uppmärksamma sexårsdagen av USA:s invasion av Irak ordnades lördagen den 21 mars en demonstration i Brunnsparken i Göteborg på temat ”Sex år av krig i Irak”. En av talarna var Khaled Ahmed från Irak Solidaritet, som anser att USA omedelbart och villkorslöst måste lämna Irak.

 – Vi vill berätta att Irak är ockuperat, att det sprids en massa lögner om att läget har blivit bättre. Det pratas om att USA kommer att dra sig ur Irak och att det pågår en politisk process i landet. Allt detta ifrågasätter vi, säger Khaled Ahmed, irakisk flykting och medlem i Irak Solidaritet.

– Läget i Irak är fruktansvärt. Vanliga människor har inget arbete att gå till. Det finns fem miljoner föräldralösa barn och två miljoner änkor. 

Arbetslösheten är bland de högsta i världen. Det saknas fortfarande rent vatten, el och mediciner. Irak har dessutom blivit ett av de mest korrumperade länderna i världen, enligt FN-rapporter. Allt detta sker med amerikanernas goda minne. 

Amerikanerna hävdar i dag att de har förbättrat läget i landet men vanliga människor förstår inte vad den förbättringen består av, hävdar Khaled Ahmed. 

Ahmed tror att USA och västvärlden har ett behov av att förmedla ett positivt budskap, att Irak inte är ett stort problem. Det stämmer inte med verkligheten.

– En vän till mig som kom från Bagdad i förrgår berättade att hela staden är som en militäranläggning. Polisen och militären är mäktigare än politikerna. Staden är avdelad med höga murar av cement och folk kan inte förflytta sig mellan olika stadsdelar. 

I dag har USA stationerat 142 000 soldater och över 200 000 legosoldater, så kallade kontraktsanställda och säkerhetsvakter, för att upprätthålla ordningen. Ingen vet om USA verkligen kommer att lämna Irak och vem som i så fall ska fylla tomrummet efter dessa.

Fem miljoner irakier har flytt kriget och lever under miserabla förhållanden i grannländer som Syrien och Jordanien.

– Kvinnor säljer sina kroppar för att få mat till sina barn och ändå vågar de inte åka hem, berättar Khaled Ahmed.

Irak marknadsförs som alltmer stabilt och tryggt, men flyktingarna fortsätter hellre att tigga pengar och mat än att återvända eftersom de inte tror på det som sägs. De känner sig inte säkra. 

Khaled Ahmed menar att västvärldens medier ensidigt stöttar USA:s version av kriget.

– I andra sammanhang har västmedierna varit väldigt duktiga på att kräva respekt för mänskliga rättigheter, men i fallet Irak har man lagt locket på, av solidaritet med USA. Vårt mål är att upplysa allmänheten om det som händer i Irak, att ge en alternativ bild av situationen i landet som vanligtvis inte kommer fram, avslutar Khaled Ahmed.

Bakom demonstrationen, som också tog upp situationen i Gaza, stod bland annat. Fredskoalitionen, Irak Solidaritet, Nätverket stoppa USA:s krig och Ung Vänster.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria