Med ord och bild genom ett grönskande Bosnien | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Reportage
Sevko Kadric

  • Pocitelj, den mest kända konstkolonin på Balkan.
Läsarnas Fria

Med ord och bild genom ett grönskande Bosnien

Jag har aldrig varit någon jägare – just därför var jag alltid i konflikt med min far. Han jagade med geväret, jag med kameran. I dag har jag med mig den vart jag än går, fotar och njuter i foto-safarit. Den senaste resan gick till Bosnien.

Den historiska staden Pocitelj är också den mest kända konstkolonin på Balkan. Konstnärer från hela världen spenderade sina somrar här ? njöt av medelhavsklimatet, det rena vattnet från floden Neretva och förundrades över staden, som är helt byggd i sten.

För ett år sedan planerade Bosnien och Hercegovinas regering att just genom denna stad bygga en motorväg från Sarajevo till Adriatiska havet.

I somras åkte jag till Pocitelj för att måla och stödja protesterna mot denna motorväg samt för att behålla staden. Och vi lyckades. Motorvägen kommer att byggas, men längre bort från Pocitelj.


Emina Krzovic, projektledare för lokal utveckling i Bosnien, ville att jag skulle hålla i en föreläsning i Mostar i slutet av juli. Temat var bosniska kulturskapare i Skandinavien som kulturell bro mellan två kulturer.

I den vackra staden Mostar, i en fullsatt sal, diskuterade vi skandinavisk och bosnisk kultur, och kulturarbetarna som förenar de två.

Flera gånger under dessa dagar hörde jag det talas svenska på Mostars gator. Det är allt fler svenskar som besöker Bosnien, eller svänger förbi Mostar och dess gamla bro på väg från Adriatiska havet.


Bosnien är ett bergfyllt land. Ett tiotal vackra berg, delade genom floder, täcker detta land. Bland de största floderna märks Drina, Bosna, Vrbas, Una och Neretva. Fram till 1992 var jag en av de mest kända bergsklättrarna i Bosnien. Flera gånger har jag klättrat i och besökt alla berg. Jag skrev också en lärobok till studenterna på universitetet i Sarajevo ? Med bergsklättring mot hälsan.

Varje sommar när jag besöker Bosnien bestiger jag något utav bergen. Denna sommar blev det vackra och vilda Vranica. Vranica ligger nära staden Fojnica och är lite mer än 2 000 meter högt, och det finns en sjö på 1 500 meters höjd kallad Prokusko.

Jag undrar om det är bra att ha två älskade länder? Vi bosnier drömmer allt mer om Bosnien när vi är i Sverige, och om Sverige när vi är i Bosnien. Två vackra och älskade länder.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria