När familjeidyllen vänds upp och ner | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Maria Tjulander

  • SVT:s nya skräckserie Mannen under trappan är regisserad av Daniel Lind Lagerlöf (t v). Jonas Karlsson (t h) spelar huvudrollen.
Läsarnas Fria

När familjeidyllen vänds upp och ner

Dramaserie
Mannen under trappan REGI: Daniel Lind Lagerlöf I ROLLERNA: Jonas Karlsson, Frida Westerdahl, Per Sandberg, Tina Råborg, m fl VAR: Sänds i SVT1 från sönd den 13 september

Förra söndagen startade en ny spännande dramaserie på SVT. I Mannen under trappan gör Jonas Karlsson huvudrollen som den duktiga familjefadern Fredrik, som just har flyttat in i drömhuset med sin familj. Där lever familjen det idylliska livet tills allt en en dag vänds upp och ner, och plötsligt står Fredrik ensam mot sin familj och sina vänner.


Fredrik och hans hustru Paula har just flyttat in i ett stort gammalt hus med sina två barn Olivia och Fabian. Fredrik har en tjänstemannaposition inom kommunen och Paula är en framgångsrik konstnär. Paret har många vänner och lever livet som en lycklig, kärleksfull familj.

 En natt när Fredrik inte kan sova möter han en inkräktare vid namn Kwådd i sitt kök. Kwådd påstår att det är han som bor där, närmare bestämt i ett utrymme som finns under trappan upp till övervåningen. Fredrik motar ut inkräktaren från huset, men nästa natt är han tillbaka.

Situationen blir mer och mer våldsam. Fredrik står nu ensam, då familjen och arbetskamraterna vänder honom ryggen. Vem är Kwådd, vad vill han Fredrik och varför är det ingen som tar Fredrik på allvar?


Mannen under trappan är en kuslig men tänkvärd historia som inte är så långt ifrån en skrämmande verklighet. Serien bygger på Marie Hermanssons roman med samma namn, som kom ut 2005.

Regissören Daniel Lind Lagerlöf och skådespelaren Jonas Karlsson känner varandra väl, då de tidigare har gjort filmerna Miffo, Hans och Hennes samt Bekännelsen. Frida Westerdahl, som spelar Jonas Karlssons fru Paula i serien, jobbar däremot för första gången med både Karlsson och Lind Lagerlöf. Frida Westerdahl har tidigare medverkat i filmerna Carambole och Fallet G samt ett flertal teateruppsättningar på Dramaten.


Jonas Karlsson gör en fantastisk roll som Fredrik. Det jag saknar i serien är kemin mellan Frida Westerdahl och Jonas. De får mig inte att känna att de är det kärleksfulla par de ska vara.

 Serien innehåller det mesta som ska finnas med i en skräckrelaterad historia. Som ett stort hus med många rum och skrymslen där det ”onda” kan uppenbara sig när som helst, samt en stabil familj med två barn där fadern sakta går under.

 Att en sådan serie nu har gjorts på svenska, och att det även kunnat göras bra, är något helt nytt från mina ögon sett. När rollistan rullar på tv-skärmen efter det sista avsnittet, sitter jag kvar med en rysning utmed ryggraden.

 

Fotnot: Mannen under trappan är en tv-serie i fyra delar. Det första avsnittet sändes söndagen den 13 september SVT1 klockan 21:15. Gamla avsnitt finns att se på SVT Play.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria