Vill Israel ha någon fred? | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Debatt
Samir Jeresi

  • Ny judisk bosättning vid Maaleh Adumim i utkanten av Jerusalem.
Läsarnas Fria

Vill Israel ha någon fred?

De krav som Netanyahu ställer på palestinierna är oacceptabla och hans nu uttalade politik kommer kraftigt att försvåra alla möjligheter till fred, skriver Samir Jeresi från Rättvisecentret för palestinska folket. Han menar att Israel nu visar den sanna bilden av sin ockupationspolitik och sin ovilja att skapa fred.

Den israeliska statsministern Benjamin Netanyahu har uttalat sig tydligt om sina politiska inriktningar, där han helt och hållet ignorerat FN:s resolutioner och vad som kallas ”vägkartan” för fred i mellanöstern.

Israels uttalande har utan tvivel visat den sanna bilden av ockupationsmakten Israel, som alltid ställer nya krav på det palestinska folket. Först krävde israelerna erkännande av Israels existens, nu kräver de erkännande av Israel som en judisk stat, men vad kommer Israel att göra med över en miljon arabiska israeliska medborgare?

Vad kommer de (israelerna) att kräva sedan?

De krav som Netanyahu ställer på palestinierna är oacceptabla och hans nu uttalade politik kommer kraftigt att försvåra alla möjligheter till fred. Vad Israel avser med begreppet palestinsk stat strider mot FN:s resolutioner och tidigare överenskommelser.


Israel visar klart och utan tvivel att man inte ämnar stoppa utbyggnaden av bosättningarna på ockuperad palestinsk mark, inklusive Östra Jerusalem. Enligt internationell rätt är alla bosättningar olagliga och för att en rättvis fred ska bli möjlig måste även de befintliga bosättningarna tas bort. Israels premiärminister gjorde också klart att hela Jerusalem ska tillhöra Israel, vilket också är ett omöjligt krav som strider mot internationella överenskommelser.

Förutom dessa frågor stänger också Netanyahu dörren för flyktingarnas rätt att återvända (trots att FN:s resolution 194 gav palestinierna rätt att återvända) och han gjorde klart att palestinierna inte skulle ha rätt till ett eget försvar.


Israel som alltid har propagerat om fred, visar nu den sanna bilden av sin ockupationspolitik och av sin ovilja till fred.

Det palestinska folket kommer aldrig att acceptera Israels krav, för att fred innebär rättvisa, och rättvisa kan bara uppnås när Israel verkställer FN:s resolutioner och göra slut på ockupation av all palestinsk mark.

Palestinierna har alltid strävat efter en rättvis fred, som leder till en självständig palestinsk stat på Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem som huvudstat, med säkra gränser och med full kontroll över land, hav och luft.


Vi uppmanar Carl Bildt och svenska regeringen att kraftfullt protestera mot Israels politik, inte bara i ord utan också i handling. Vi uppmanar svenska regeringen att bojkotta Israel och stoppa allt samarbete med landets extremistregering.

Vi hoppas också att Sverige under sin tid som ordförande i EU häver blockaden av Gaza och gör sin röst hörd för att EU ska agera för att sätta hårdare press på att Israel följer FN:s resolutioner och internationell rätt.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria