Amnesty tog revansch i årets Regnbågsparad | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Inrikes
Camilla Bergvall

Läsarnas Fria

Amnesty tog revansch i årets Regnbågsparad

Skånes egen pride, den så kallade Regnbågsfestivalen, avslutades som vanligt storslaget med den årliga paraden. Allt från poliser till hardqueers var representerat i tåget som färgade Malmös gator under lördagen. Så även Amnesty som tog revansch från förra årets svaga uppslutning. Tillströmningen ökade med flera hundra procent och banderoller och målade lakan syntes. Så även plakat med budskapet ”Gay rights are human rights”.

I veckan stoppades Belgrad Pride på grund av att polisen där inte kunde garantera de deltagandes säkerhet. Högerextremister hade tapetserat staden med texten ”Vi väntar på er!”. I våras misshandlades RFSL:s ordförande Sören Juvas när han var i Moldavien för att delta i Moldova Pride. I anknytning till eurovisionsschlagerfinalen i Moskva drabbade polis och gaydemonstranter samman. Under samma period pågick en kontroversiell Prideparad i Lettland.

I Lettlands grannland Litauen (som var det sista landet i Baltikum att avkriminalisera homosexuallitet) har man nu antagit en ny morallag som ska hindra folk att prata på ett positivt sätt om dålig hygien, fysiskt och psykiskt våld, självmord med mera. Till dessa saker räknas också homo- och bisexuella relationer. Tanken är att man ska skydda minderåriga mot de eventuella skadliga effekter som offentlig information kan ha.


I praktiken innebär lagen bland annat att man i skolor inte får informera om homo eller bisexualitet. Även information om hur man skyddar sig mot HIV i homosexuella relationer är således förbjuden. All offentlig information som kan tolkas som positivt inställd till homosexualitet är förbjuden.

Amnesty har uttalat sig om lagen med orden: “Snarare än att skydda barn berövar denna lag unga rätten till yttrandefrihet och tillgång till information, och riskerar att isolera de barn som redan är utsatta för de högsta riskerna för våld i skolan eller hemma”.

Debatten har inletts högljutt och motståndare hävdar att den lag som i så fall ska träda i kraft nästa år kränker yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna och istället bidrar till ökad diskriminering och hatbrott mot HBT-personer.


Kanske var det Amnestys vädjande till det litauiska parlamentet om att upphäva morallagen som lockade så pass mycket folk att gå under deras flagg. Oavsett så var glädjen och hoppet stort hos de deltagande. ”Kampen är inte över än”, sa en gulklädd ung tjej till mig och log. Jag har inga tvivel på att hon har rätt.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria