Hetsjakten på sjuka har gått för långt | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Tala till punkt
Föreningen Vänkraft

  • Trygghetssamhället tycks ha försvunnit och som sjuk respekteras man inte längre i samhället, menar Föreningen Vänkraft.
Läsarnas Fria

Hetsjakten på sjuka har gått för långt

Föreningen vänkraft har sedan länge sett hur illa sjuka far av de nya reglerna, trots att det i media påstås att det inte finns några belägg för detta. Istället för att hjälpa sjuka till ett värdigt liv utförsäkrar man människor och nekar dem rätten till bidrag, skriver Föreningen Vänkraft.

Trygghetssamhället tycks ha försvunnit och som sjuk respekteras man inte längre i samhället. Föreningen Vänkraft stöter dagligen på medlemmar och andra som drabbats av samhällets hetsjakt på sjuka. Vi kan inte förstå var människovärdet har tagit vägen, det enda som verkar betyda något är de friska som därför ska gynnas. Hur är det för dem som inte är friska, tror ni att dessa självmant har valt att bli sjuka? Säkerligen skulle nästan alla av våra sjuka ta första bästa jobb om de bara hade kunnat. Vi har i media sett skräckexempel på människor som skulle bevisa att de riskerade dö inom de närmsta månaderna för att inte få sänkt ersättning och om de som tappat livslusten totalt och inte vet var de ska ta vägen.


Sverige ska enligt Rapport 11/4-09 ha Europas näst högsta ungdomsarbetslöshet. Var hade ni tänkt placera alla utförsäkrade när till och med friska har svårt att få jobb i dag. Och hur kan man börja utförsäkra folk i en lågkonjuktur? Ska dessa ”snabbrehabiliteras” för att anses vara arbetsföra och sedan sitta på en stol på socialen och vänta på högkonjukturen? Är det inte läge att satsa pengar på att skapa individanpassade tjänster på arbetsplatser för sjuka som kan arbeta? Satsa pengar på aktivitetshus där sjuka kan träffas och få en värdig vardag? Nej tydligen är det bättre att satsa pengar på skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagarna. Men även dessa kan bli sjuka!

I en tv-intervju tidigare i veckan sades det att de som inte klarar av en rehabilitering ska vara kvar i sjukförsäkringen. Nej, så är det inte i verkligheten! För att få en fortsatt sjukersättning ska man ha en funktionsnedsättning för all överskådlig framtid. Försäkringskassan nämner exempel som tumörssjukdomar, neurologiska sjukdomar (exempelvis ALS) och även i väntan på transplantation av ett vitalt organ. Helt plötsligt föll oerhört många människor utanför ramarna.


Vi i föreningen är oerhört kritiska till utförsäkringslagen och anser att den som kommit på denna lag måste sakna allt gällande sjukdominsikt och empati. Sen när kunde man börja tidsbegränsa en sjukdom? Det går sällan att tala om att en person med exempelvis psykisk ohälsa kommer ha en stadigvarande nedsättning, ja i alla fall enligt de som vet vad de pratar om. Att man är sjuk i dag och kanske sedan några år tillbaka behöver inte betyda att man är det livet ut vilket krävs för att få en förlängd sjukersättning. Man får tänka på att liksom fullt friska är den sjuka en männsika av kött och blod som inte valt att vara i den situationen han eller hon är i i dag. För det finns väl inga som tror att sjuka väljer att bli sjuka?

Tyvärr finns det oerhört mycket fördomar i vårat samhälle. Att sjuka är till besvär och slappa människor som uttnyttjar samhället, ja det är väl så de utmålas sedan de nya sjukreglerna? Allt detta snack om fusk för att försöka mörka nedmonteringen av välfärdsamhället och dessutom kunna skryta med minskat ohälsotal när sjuka faktiskt skickas till socialen! Det är klart att ohälsotalen minskar på papper när försäkringskassan betalar ut mindre ersättningar! Det finns fuskare och det kommer det alltid att finnas, man kommer dock inte åt dessa genom att straffa de sjuka. Hjälp istället de sjuka till en bra vård, till sysselsättningsmöjigheter och framförallt: acceptera deras tillstånd! Om patientens behandlande läkare säger att patienten är sjuk så är den det. En för patienten helt okänd läkare ska då inte säga motsatsen utan att ens ha träffat personen i fråga!


Och till er som försvarar de nya reglerna och säger att man som sjuk får ersättning: välkommen till verkligheten, imorgon kan det vara du som är drabbad. Och nej, vi ser dagligen exempel på svårt sjuka som inte får ersättning. Tvivlar du? Välkommen att höra av dig till oss!

Trampa inte på de som redan ligger ner! Sköt om er och ta vara på varandra! Och än en gång: Alla kan bli sjuka!


Vänkraft är en ideell förening i Uddevalla

för personer med psykisk ohälsa.

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria