Mångsidiga Anna månadens skald | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Kultur
Mariann Andersson

  • Anna Nygren i en klänning av kaffepaket.
Läsarnas Fria

Mångsidiga Anna månadens skald

Anna Nygren från Kimstad har utsetts till november månads skald av förlaget Alida bok. Den vinnande dikten, kallad Glittrigt presentpapper, tolkar livströtthet med bitter ironi. Dikten är fylld av höstmelankoli, men också av humor.

Anna Nygren är 19 år och studerar tyska och franska på Linköpings universitet. Hon har en ovanlig hobby. Hon syr väskor och klänningar av gamla kaffepaket.

– Jag började i nian i grundskolan. En lärare uppmuntrade mig. Många gillade mina väskor av kaffepaket. Nu syr jag väskor och säljer för 75–150 kronor, beroende på storlek. Det är miljövänligt också eftersom allt är återvunnet material, berättar hon.

– Men klänningarna har jag sytt mest för skoj skull. Dom är inte så användbara. Ganska stela och eftersom materialet inte andas blir man svettig.

Förutom sömnaden skriver Anna Nygren mycket. Hon tycker också om att teckna.

– Min dröm är att få arbeta som författare och illustratör, säger Anna, som också dansar och spelar tvärflöjt, gitarr och piano.

Du är så ung och skriver ändå en dikt om livsleda. Har du funderat på att ta ditt liv?

– Nej, det har jag inte. Men många gånger har jag känt mig som personen i dikten, annorlunda. Att jag inte passar in i omgivningen.

– Ofta känner jag mig som om jag vore två helt olika Anna. En som gör en massa roliga saker, skrattar och är full av idéer och pigg på det mesta. Den andra Anna kommer fram när jag skriver.

Dikten kan läsas på förlagets hemsida: alidabok.net

 

 

Rekommenderade artiklar

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

© 2019 Läsarnas Fria