Robotfolket - Årets viktigaste bok? | Läsarnas Fria

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Recensioner
Michael Delavante

Läsarnas Fria

Robotfolket - Årets viktigaste bok?

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

William lever ett vanligt Svenssonliv med fru och barn i Stockholm när han plötsligt rycks upp ur sin tillvaro och hela hans värld vänds upp och ner när han på 35-årsdagen får ett brev av sin morbror som säger att det är skrivet av Williams mor som dog för 25 år sedan. I brevet så avslöjar mamman att hon varit medlem i ett hemligt sällskap som i över tusen år kämpat mot en maktgalen grupp som än idag styr världen via sina underorganisationer när de verkställer beslut som innebär att världen fortsätter att härjas av krig, terror, fanatism, fattigdom, orättvisor, svält, sjukdomar och miljöförstöring.

Moderns anvisningar leder till att William kommer i besittning av en urgammal artefakt med oanade krafter och snart inser han att hans liv är i fara. Det William fått i sin ägo innebär att han utgör ett hot mot den organisation som snart ämnar utföra terrordåd som kommer att innebära en mardröm för mänsklighteten och förändra världen för alltid. Motvilligt inser William att det enda som står mellan friheten och ett totalt förslavande av jordens befolkning är han själv. Det svindlande äventyr som följer tar honom till London, Rom och den svenska myllan men historiens rötter sträcker sig ända till det gamla Babylon och civilisationens gryning.

Det är en mycket levande och tankeväckande roman de båda författarna levererar. Befriande fri från alla dessa oändligt tjatiga deckares klyschor med kommissarien ditt och datt som tillsammans med sin kompanjon ska luska ut vem mördaren är alltmedan pannorna rynkas och cigarettröken tätnar. Istället bygger man en tät, spännande, och intelligent historia där läsaren under resans gång får sig en fantastisk lektion i hur världen styrts. Ni kommer att få veta vilka som sponsrade världskrigen, hur bankernat blåser oss, vad det är som hindrar att vi inte har en rättvisare och förnuftigare värld och mycket mycket mer. Spänningen byggs hela tiden upp till det rafflande och överraskande slutet.

Men boken är faktiskt mer än en spännande äventyrsroman och en suverän historielektion. Den har även ett djup och en andlig insikt som man alltför sällan ser hos de som genomskådat vad som pågår och vill förmedla det till andra. Det går att räkna upp många som är pålästa på historia, religion, maktspelet bakom kulisserna och den nya världsordningen e.t.c men tyvärr är det alltför sällan de också besitter de djupare psykologiska och andliga insikterna som jag personligen tror är en förutsättning för att man också ska kunna förvalta ansvaret för att bygga ett nytt samhälle och en ny värld som inte är predestinerad att begå samma misstag som den gamla.

Självrannsakan, självinsikt och självkänsla är nyckelorden enligt min mening. Utan dessa kommer vi garanterat att fastna i de gamla fällorna såsom avvund, intriger, pajkastning, maktkamper, girighet och maktmissbruk. I såväl det lilla; hemmet, jobbet, internetforum och bloggar m.m, som det stora; folkgrupper, byar, städer, länder och världsdelar. Mats Sederholm och Linda Bjuvgård har skrivit en bok som erbjuder oss en nyckel till dessa livsviktiga insikter. Kanske har de skrivit årets viktigaste bok.

Finns det då inga brister i boken Robotfolket? Jo då, det finns enstaka grammatiska brister man kan invända mot. Mats och Linda har t.ex en tendens att ibland skriva "de" där det ska stå "dem" och tvärtom, men det är petitesser i sammanhanget.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta nyfikna på hur världen fungerar bakom ridåerna och som älskar att dyka ner i en spännande äventyrsroman samtidigt som man får en chans att växa som människa.

 

 

Här är bokens hemsida:

 

http://www.robotfolket.se/

 

 

Rekommenderade artiklar

© 2019 Läsarnas Fria